Formula Duit Keras

Hatiku Dan Hatimu Menjadi Satu Rasa...PannnnassssThank You Visit Me...Plz..come again..

Wednesday, June 13, 2012

Santai Post Pun Jadi le

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Hari nie sejuk betul opis aku nie...yelah airdon baru service....hahahahha.....so peluh ketiak pun hilang tak de le bau semacam..hahahah......


Apa pun aku rasa santai je kerja arie nie..memang aku tak de kerja nak wat..tapi aku sebenarnya ada kerja tapi wat-wat tak de kerja....apa nak wat....nasib aku baik le....


Semalam 12.06.2012..bos aku belanja makan kat concorde hotel shah alam...wahhhh..aku apa lagi pulun je apa yang aku minat sampai tak larat aku nak wat kerja semalam...at last aku terus masuk rest room..tidoooo...sebentar....

Tuesday, June 12, 2012

Aku Nak Coret Apa

emmm.....bila aku ingat balik sekitar tahun 2008 yg dah tinggalkan segala kenangan indahku bersamanya....aku ingin sekali masa itu kembali padaku....bermula tahun itu le aku mula melonjak kakiku ke pejabat baru utk mencari rezeki di pejabat baru dgn semua aktiviti kerjaya yang baru.Tapi aku bukannya nak cerita pasal apa aku buat sekitar tahun 2008,...tapi aku terpukau dengan harga emas tahun 2008 kalau dibandingkan dengan harga emas tahun ini...aku mula terfikir kenapa le aku tak peka langsung waktu itu..kenapa aku tak terfikir aku sepatutnya membuat pelaburan emas di kala itu.....tetapi 

Sunday, June 10, 2012

Emas Fizikal Ikut Hukum Islam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Uh....peningnya aku memikirkan apa yang patut dibuat. Time aku syok abis aku terbaca satu aktikel berkenaan dgn hukum membuat pelaburan emas dengan buku di bank samada Maybank/Cimb/Public....sebab pada mulanya aku memang berminat utk melabur dgn buku memandangkan jumlah modal yg ciput  yg aku agak bersesuaian le dgn duit yg aku ade..hehehe...aku bukannya ada duit nak labur banyak-banyak..nak beli emas fizikal..hehehhe..mana duit nak cekaw...!!!!
Aku mula search KFH dan Al-Rajhi...uhhhhh!!!...10gm emas perlu aku beli dan ini memang disahkan pelaburan halal mengikut hukum islam.Banyak juga aku teliti dan kaji apakah keistimewaan kedua-dua bank islam ini. Kalo Al-Rajhi bank emasnya 999.9 manakala KFH emasnya hanya 995.0 je.Spread harga jual dan beli emas agak tinggi Al-Rajhi banding denga KFH...tapi aku pun tak pasti sebenarnya..maklum le aku nie baru nak berjinak-jinak menerjah cara-cara membuat pelaburan emas yang betul. Aku rasa banyak gak le website pasal emas aku baca...pelbagai perkara juga aku dapat utk dijadikan panduan..kalo dulu aku tak tau tapi kini adalah sikit-sikit yang aku tau...biasa le aku nie kan perempuan..beli emas tuk perhiasan je...tak pernah fikir emas itu boleh dibeli utk mendapatkan KEUNTUNGAN...!!!


JUTAWANEMAS..inilah website milik en syukor hashim....hampir tiap masa aku terjah aktikel menarik dalam website beliau, bukannya apa...aku rasa info yang beliau beri cukup lengkap..cuma aku tak bape setuju le kalo nak keluar duit tuk beli buku-buku berkenaan dgn pelaburan emas nie....aku tak de duit tuk buat tu semua...yg aku tau aku nekad tuk melabur emas shj. Bukan aku tak mau memperluaskan ilmu berkenaan emas...tapi aku masih memerlukan duit utk melabur dulu..mungkin masa akan datang baru le aku berminat tuk melabur duit aku membeli buku tentang pelaburan emas...heheeehehhehe...BANYAK ILMU PASTI MAJU...itulah target perjual buku....tu kan kebiasaan...tapi aku akui memang perlu ilmu tuk semua hal pun...so aku ucapkan terima kasih atas semua peringatan yang amat penting nie....semuga aku sukses seperti mereka yang berilmu juga.


Entah macam mana aku terbaca satu website yang menyatakan RAMAI PELABUR RISAU KRISIS HARGA EMAS JATUH....nak beli atau nak jual....ini semua melibatkan untung tau ruginya seorg pelabur emas tersebut.Tapi aku simpan juga tip-tip yang aku dapat secara mengejut nie. aku harap aku boleh belajar dengan apa yg aku baca...


Hobi aku sekrg adalah membuat kajiselidik HARGA EMAS DIPASARAN MALAYSIA...pantang aku on je internet...pertama kali aku pasti search harga emas semasa dari semua bank-bank yang terlibat dgn pelaburan emas. Memang harga masih ditahap sederhana..memang sesuai utk membeli atau melabur emas pada bulan jun nie...aku agaklah kemungkinan harga emas akan mendadak naik sepanjang ogos...musim perayaan dan musim orang kita buat kenduri kawin..


Walau apa pun...aku belum melabur lagi...hehehhehe...

Thursday, June 7, 2012

Masa Aku Nak Labur Emas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Makin ligat aku menjenguk lamat web yang menceritakan kisah pelaburan emas yang berjaya dan harga emas yang memang berubah dari semasa ke semasa, harga emas makin meninggi naik kalo dibandingkan semasa aku membeli sekitar 90an nie. Sekitar tahun tu , memang harga emas murah kalo dibandingkan dgn harga sekarang nie, tapi pada zaman itu..emas kira mahal le jugak....tapi kalo diikutkan serupa je sebenarnya..
Cuma pada waktu....bab melabur emas dibank tidak diglamorkan seperti sekarang nie..hehehe...lagi pun mungkin terlampau sedikit info pasal pelaburan waktu itu...oooppp...atau aku memang tidak perihatin langsung kot..hahahha....sebab apa yg aku tau...aku pergi kerja balik kerja...hujung bulan dpat gaji..memang pergi bank ambik gaji..tapi tak pernah lak aku tanya kat kaunter pertanyaan pasal pelaburan emas atau apa je perlaburan...hehehe...sah aku memang tak PERHATIN....cuma aku nie kira perhatin kat kedai emas je..sebab hobi aku waktu tu adalah membeli cincin atau aper je barang kemas yang cantik dimata aku le...nasib aku nie jenis gila barang kema zaman bujang...ada gak le aku simpan..walaupun tak sampai 1 kilogram..hahhahah..janji ada alat perhiasan diri cukup le....


Seingat aku..sekitar awal tahun 2004 lebih kurang macam tu le...aku membeli emas menggunakan kad kredit..memang le aku ingat aku buat perkara bodoh waktu tu..harga pulak bawa rm100/gm..aku pun lupe sebenarnya..hehehehe...tapi bila aku tengok harga die sekarang melonjak naik...hahahaha...aku rasa tak rugi aku guna kad kredit aku waktu tu tuk beli emas tu...kredit limit aku lak baru sekitar rm10k..tapi aku tak balun abis le duit tu..aku simpan sikit.....tapi hampir 80% guna tuk beli emas sebenarnya.

Kenang Aku Dengan Rantai Emasku...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Hehehehe...
Topic aku agak berkarat bagi yg dah biasa dengan nama EMAS..tapi bagi aku inilah satu-satunya ruangan yg aku cbuk search cnie cner....bukannya aku nak menyibuk tapi aku rasa pelik...kenapa aku boleh terlepas pandang ..ambenda bernama EMAS yg memang aku pakai arie-arie nie.....rupa amat bermakna utk ku melipat gandakan peti simpananku dibank-bank di malaysia atau yang seangkatan dgnnya..heheheh...


Emas..oohhh...Emas....itulah mimpi aku siang dan malam kini..entah kenapalah aku ingin sangat menyingkap tentang hebatnya emas yg aku sendiri tak pernah amik tau selama ini...aku rasa bermula emas aku ketahui mengalami kejatuhan harga pada 30 mei 2012 aku hampir setiap arie mencari info-info yang menarik dari blog ke blog mereka-mereka yang mencebur diri dalam PELABURAN EMAS....dari satu bank ke satu bank aku search dan wat kajiselidik.....aku mula rasa perlu amik tau..sebab aku mula rasa benda bernama EMAS ini adalah amat penting utk aku.....


Kalo aku renung balik zaman aku mula beli emas harga 1 gram ke 5 gram dulu.....aku hampir tak percaya.....zaman kegilaan aku membeli emas (cincin emas) yg beratnya 1gm ke 5 gm tak sampai rm100/- nie..memang aku rajin gak mengumpul emas2 murah waktu 2....yelah harga sekitar rm20 ke rm25/gm satu cincin aku leh beli rm45 ke rm55/- ikut berat...biasa le aku beli bukan tuk simpan..aku beli tuk hadiah kat kakak atau anak saudara aku le waktu...mmg die org pun cakap aku kedekut..sebb beli emas ringgan gila..hahahaha...aku xkisah bagi aku apa aku bagi adalah emas...emas tahan lasak...tapi aku tak pernah lak fikir emas boleh gandakan duit aku waktu tu...kalo aku tau...hahahah...dah lama aku pulun kat kedai emas tu banyak....


Entah macam mana aku boleh kata aku nie kita berfikiran baik gak tentang emas.....cuma aku tak sedar emas ini banyak untungnya kalo aku membeli dan menyimpan...kalo aku susah aku gadai...pernah aku tak de kerja hampir 1/2 tahun..nak makan pun aku tak de duit....jalan aku mudah...aku gadai rantai emas aku ..seingat aku emas yang paling mahal dalam pasaran masa kini..ko orng pasti tau..EMAS 999.9... aku gadai aku dapat rm2800...tapi aku tak mampu bayar lepas itu...lesap le....bila aku ingat balik waktu nie,,itulah keje aku paling bodoh.....semua ini berlaku waktu aku bujang lagi..heheh...nak mencengkik dgn aper...keje tak ada....guna barang kemas le..nasib baik barang aku sendiri..kalo barang emas aku..dah tentu aku kena maki amun..hahahah....tapi semuanya adalah aku beli dari hasil titikpeluh aku sendiri...dah aku sendiri gak yg melenyapkan...nak nyesal dah de guna.....!!!

Tuesday, June 5, 2012

Bijak Wang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Bijak Wang....saje aku nak post sebab aku tertarik dengan tajuk nie je. Tapi sebenarnya kita perlu tau apa itu bijak wang...apa yang aku tau adalah membuat pelaburan dengan bijak. Bijak menggunakan wang yang ada untuk masa depan.  Bijak mengatur dan menyusun penggunaan wang yang sedia ada.Bijak meletakkan wang yang ada di tempat yang selamat dan tempat yang boleh menyebabkan wang tersebut sehebat nilai emas. itu cuma pendapat aku...pendapat ko orang pasti lain kan,....hehheee

Monday, June 4, 2012

Pelaburan Emas Dengan Maybank

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Agak menarik dah tertarik pulak aku nie pasal PELABURAN EMAS...wooooww..best jugak jadi pelabur emas, banyak juga aku baca info tentang pelaburan emas..minat aku makin mendalam tentang program yang masa depan nie..ye le makin lama kita makin kurang energy...so apa kata kita simpan je sikit budget yang ada utk masa depan yang boleh buat kita duduk diam tapi kuarkan energy lebih..heheheh...


PELABURAN EMAS dengan maybank...inilah tajuk aku selalu search dalam laman net, hampir sepanjang masa aku membaca aktikel pasal Pelaburan Emas...pelbagai info aku dapat termasuklah labur emas secara fizikal atau labur dengan buku akaun dengan bank-bank yang terlibat. Telah aku teliti, Maybank memberikan info yang paling menarik utk aku yang baru nak berjinak melabur..yelah baru 1gm emas utk membuka akaun pelaburan emas dengan maybank dengan nilai harian emas , aku rasa cukup utk aku yang memang tak pernah cukup duit nie, mana tau dengan pelaburan emas boleh membuat aku ada simpnan utk masa depan.


EMAS didapati mengalami kejatuhan harga bermula 30 mei 2012, inilah yang pertama kali aku baca dalam aktikel yang aku jumpa dalam laman web, masa sesuai untuk membuat pelaburan..inilah pula aktikel buat aku terbuka biji mata aku terus utk mencari dan mencari serta memahami tentang info-info yang selama ini aku tak ambik kisah pun, entah macam mana aku tertiba tertarik le pulak utk tahun 2012, aku mula berfikir dan mengira budget yang perlu supaya aku boleh membuat pelaburan walaupun tidak banyak, mungkin boleh le sedikit2 memandangkan Maybank membolehkan kita membuka akaun hanya dengan nilai 1gm emas @ RM162..... ..ehh..ini agak je tau...


Walaupun aku masih belum membuka akaun pelaburan emas di Maybank, tetapi aku dah nekad akan buat dalam masa terdekat ini sebelum emas kembali mengalami kenaikan harga yang mendadak, ini bukan jangkaan aku tapi jangkaan para pelabur yang aku baca, dimana mereka menyatakan emas akan terus naik harga bermula tahun 2012 hingga 2015, ini bermakna aku perlu melabur sebelum emas naik. aku dah faham musim perayaan akan datang adalah musim orangramai sibuk membeli emas baru..yelah masing-masing utk bergaya dimusim perayaan, jadi ini adalah ciri-ciri utk kenaikan emas diluar jangkaan..betul tak!!!


Aku harap kali ini aku membuat sesuatu yang memang tepat utk masa depan, dan aku harap kali ini tidak akan membuat aku gigit jari lagi. walaupun sebelum ini, aku pernah juga membuat sesuatu yang tak masuk akal tapi kali ini aku berharap segalanya berjalan dengan lancar...insyallah



Ooopppp!!
Lama nya nak updated blog nie, mungkin terlampau sibuk dan mungkin gak tak de idea heheheh...!!
Sepanjang cuti sekolah nie...sibuk memanjang le plak..bukannya sibuk ape ...sibuk jaga anak masuk wat kerana masalah sakit kulit yang teruk (ekzema) alahan kata doktor tapi dah kritikal, sebab tu le doktor suk masuk wad je...ape lagi dok melanggok dalam wad le jawapnya...1 week lak tu..adoiii.....tapi hasilnya kulit die dah baik dan pulih sepenuhnya...rasa syukur sesangat..tak le kerisauan memanjang dah....


Masa mula-mula kena pelbagai aktikel pasal kulit aku terjah dalam laman web sesiapa saje, yg penting aku jumpa benda-benda yang boleh aku amik sebangai panduan. Siap aku call dan tanya, tapi aku nie biasa le aku akan cari yang paling sesuai dan serasi baru le aku nekad nak amik benda-benda bernama pencegah atau ubat nie. Last sekali aku terus pi klinik pakar kulit dan buat rujukan, tapi tak menjadi gak sebab anak aku nie suka sangat main panas kat sekolah, aku larang dia wat jugak...risau jugak tengok balik sekolah semua kulitnya pecah-pecah dan berair, nekad hantar hospital jumpa pakar kulit, bermulalah bermalam di wad pada arie tesebut., nak wat camner..yang penting keadaan die dah terkawal nasib baik gak le musim cuti sekolah.